Onzekerheid, minderwaardigheid en weinig zelfvertrouwen

Share Posts

Als je jezelf niet zo belangrijk en niet zoveel waard vindt en minder dan andere mensen. Als je weinig zelfvertrouwen hebt en er bij voorbaat al vanuit gaat dat iets niet lukt, dan heb je een negatief zelfbeeld. 

Denken in beelden

Wij denken in beelden. Dit doen we om het leven gemakkelijker te maken.
We hebben beelden van anderen: van onze partner, van onze familie, en van vrienden en kennissen. Maar ook van iemand op straat of in een winkel vormen we een beeld. Hierdoor zeggen we van iemand dat hij intelligent is, of misschien een beetje dom, dat hij netjes is, of juist erg chaotisch, dat hij attent is of vergeetachtig.

Het beeld dat we van iemand hebben, bepaalt voor een groot deel hoe we met die ander omgaan. Als we iemand niet netjes vinden, zullen we bijvoorbeeld niet zo snel iets aan hem uitlenen. En met iemand die we saai vinden, zullen we niet zo snel op vakantie gaan. 

Ons zelfbeeld

Ook van onszelf hebben we een beeld: ons zelfbeeld. Van dit beeld zijn we ons helaas veel minder bewust dan van de beelden van andere mensen. Ons zelfbeeld beïnvloedt echter voor een heel groot deel wat we doen of juist niet doen.
Bijvoorbeeld: Als je jezelf saai vindt, zal je niet zo snel op iemand afstappen op een feestje. En als je vindt dat je dom bent, zal je niet snel met een (nieuwe) opleiding beginnen. Hoe we dus over onszelf denken, bepaalt voor een groot deel hoe we ons gedragen. En hoe we ons gedragen, beïnvloedt weer hoe we over onszelf denken. 

Circulair effect

Hierdoor kom je in een cirkel terecht. Als je bijvoorbeeld denkt dat je saai bent, zal je je saai gaan gedragen en nog meer gaan denken dat je saai bent, waardoor je je nog saaier gaat gedragen enzovoort. Een dergelijke cirkel ontstaat ook als je jezelf bijvoorbeeld dom vindt, of lelijk.
Je zelfbeeld heeft dus heel veel invloed. Daarom is het heel belangrijk dat je weet of je zelfbeeld klopt. Het zou namelijk zonde zijn als je dommer doet dan je bent. En het helpt je ook niet om te denken dat je slimmer bent dan je bent. Want dan zal je de gekozen opleiding nooit halen en diepongelukkig worden.

Het is dus erg belangrijk dat ons zelfbeeld zoveel mogelijk overeenkomt met de werkelijkheid. Niet positiever dan de werkelijkheid en niet negatiever. 

Behandeling bij Psycholoog Den Haag

De behandeling is erop gericht je zelfbeeld meer te laten overeenkomen met de werkelijkheid.
Eerst zullen we bekijken wat je over jezelf denkt. Vervolgens kijken we wat er aan klopt en wat niet en daarna zullen we je beeld bijstellen.

Over het algemeen zijn ongeveer vijf sessies nodig om je zelfbeeld kloppend te maken.
“Dan heb je meer zelfvertrouwen en weet je wat je waard bent!”

Recent Posts

There are secrets
nobody talks about?

Why they succeed?

Why do rich or famous people succeed?

Nothing works for me!

Why does nothing seem to work?

There are ancient secrets!

How did people deal with difficult stuff in the past?