Onzekerheid

Share Posts

Ieder mens voelt zich wel eens onzeker. Onzekerheid betekent dat je twijfelt aan jezelf, aan de beslissingen die je neemt of vindt dat je zou moeten nemen. Je vraagt je af of je de dingen goed doet. Je gaat piekeren en bent gespannen. Als deze onzekerheid blijft bestaan, kan dit leiden tot een gebrek aan eigenwaarde en serieuze problemen op verschillende levensgebieden.

Symptomen van onzekerheid
Ernstige, langdurige onzekerheid kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je:

Je laat leiden door wat anderen van je vinden om te bepalen of je iets goed doet.
Vaak nadenkt over hoe anderen je negatief kunnen beoordelen.
Denkt dat iets helemaal goed is of helemaal fout, zonder een middenweg te zien.
Vindt dat je absoluut geen fouten mag maken.
Jezelf voortdurend vergelijkt met anderen en zij daar altijd beter uit komen.
Je alleen richt op wat je nog niet voor elkaar hebt, zelden op wat je al bereikt hebt.
Het streven naar perfectie is een manier om kritiek of teleurstelling van anderen te voorkomen. Als je kritiek krijgt is dit pijnlijk, het bevestigt je negatieve gevoel van eigenwaarde.
Gevolgen van onzekerheid
Onzekerheid kan tot gevolg hebben dat je je niet meer vrij voelt om dat te doen wat belangrijk of nodig voor je is. Bijvoorbeeld om ‘nee’ te zeggen en voor je eigen belangen op te komen. Misschien ga je lastige situaties uit de weg of bereid je ze (te) uitgebreid voor zodat je zeker weet dat er niets mis kan gaan.

Ernstige, langdurige onzekerheid kan allerlei gevolgen hebben voor je gezondheid, sociale leven, relatie en werk. Onzekerheid kan zich bijvoorbeeld uiten in:

Depressie
Verlegenheid
Faalangst
Schaamte- en schuldgevoelens over het ‘falen’
Eenzaamheid
Problemen op het werk
Relatieproblemen
Angststoornissen
Een sociale fobie
Paniek en straatvrees
Eetproblemen
Psychosomatische klachten
Hulp bij onzekerheid
Voortdurende onzekerheid kan een grote invloed hebben op de manier waarop je in het leven staat. Ook je omgeving kan het er moeilijk mee hebben, bijvoorbeeld je partner, je kind of collega’s. Neem gerust contact op met MIND Korrelatie als je over je onzekerheid wilt praten. Wij luisteren naar je en als je dat wilt kunnen we samen de mogelijkheden tot hulp bekijken.

Tips bij onzekerheid
Om onzekerheid te lijf te gaan is het belangrijk om succeservaringen op te doen. Een succeservaring kan zijn dat je doet wat je graag wilt doen, ook al ben je onzeker en pakt het niet altijd uit zoals je hoopt of verwacht. Door te ervaren dat een onzeker gevoel niet altijd betekent dat iets niet lukt, en door te ervaren dat de wereld niet vergaat als je een fout maakt, kun je weer een goed gevoel krijgen over jezelf en je leven.
Wat ook kan helpen bij onzekerheid is om je aandacht bewust te focussen op wat goed gaat en wat je positieve eigenschappen zijn. Zo kun je een dagboek bijhouden waarin je jezelf iedere dag drie complimenten geeft over waar je die dag tevreden over bent.
Soms is het zinvol om uit te zoeken waar de onzekerheid vandaan komt. Heeft het te maken met de opvoeding door je ouders of heb je een paar vervelende ervaringen, waardoor je zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen? Als je weet waar de onzekerheid door veroorzaakt wordt kun je hier gerichter mee aan de slag gaan. Zo kun je op momenten dat je je onzeker voelt bedenken dat dat gevoel bij een ervaring van vroeger hoort en niets zegt over het heden.

Recent Posts

There are secrets
nobody talks about?

Why they succeed?

Why do rich or famous people succeed?

Nothing works for me!

Why does nothing seem to work?

There are ancient secrets!

How did people deal with difficult stuff in the past?